دوره 26، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 139-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

gholami H, mirehei M, Javid A. Explaining the model of smart governance with the approach of popular participation in urban decision making (Case study: Tehran). MJSP 2022; 26 (1) :119-139
غلامی نورآباد هادی، میره ای محمد، جاوید علیرضا. تببین الگوی حکمروایی هوشمند با رویکرد مشارکت مردمی در تصمیم گیری شهری (نمونه موردی: شهر تهران). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (1) :119-139

1- کارشناس ارشد مدیریت شهری دانشگاه تهران (کارشناس خدمات شهری منطقه 6 تهران)
2- دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، استادیار پردیس فارابی دانشگاه تهران ، mirehei@ut.ac.ir
3- دکتری شهرسازی، معاون شهرسازی شهرداری تهران
شهرها  به طور فزاینده ای به سمت هوشمند سازی حرکت می‌کند. یکی از مهم ترین ابعاد شهر هوشمند حکمرانی هوشمند است. این بعد از هوشمند سازی شهرها بر استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای مشارکت سیاسی و فعال شهروندان و ارائه خدمات مطلوب شهروندی دلالت دارد. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف تببین الگوی حکمروایی هوشمند با رویکرد مشارکت مردمی در تصمیم گیری شهری انجام شد. پژوهش حاضر ازنظر روش توصیفی- تحلیلی است. ازنظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد. اطلاعات موردنیاز این پژوهش به دو روش کتابخانه‌ای و میدانی جمع‌آوری گردیده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارمندان شهرداری مناطق 22 گانه شهر تهران است که جمعیت آنها برابر 500 نفر می‌باشد. روش انتخاب متخصصین استفاده از تکنیک گلوله برفی بوده است. تعداد نمونه 15 نفر از کارکنان شهرداری تهران انتخاب شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مشارکت در تصمیم­گیری شهری بر روی حکمروایی هوشمند شهری تاثیر مثبت و مستقیمی دارد. براساس نتایج بدست آمده مشارکت در تصمیم­گیری­ها قادر است که 6/38 درصد از واریانس متغیر وابسته یعنی حکمروایی هوشمند شهری را تببین نماید. همچنین از بین دو مولفه مربوط به مشارکت بر تصمیم­گیری­ها مولفه مشارکت اجتماعی تاثیر بیشتری بر حکمروایی هوشمند شهری داشت.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1400/8/7 | پذیرش: 1401/1/22 | انتشار: 1401/3/10