دوره 26، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 117-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

madani F, Mahdavi A, Rafieian M, Mohammadniay Gharaee F. Analysis of the effect of place indicators on the production of spiritual-led space on an urban scale(Case study:Samen area of Mashhad). MJSP 2022; 26 (1) :89-117
مدنی فرزانه، مهدوی افسون، رفیعیان مجتبی، محمد نیای قرایی فاطمه. بررسی تاثیر مولفه های مکانی بر تولید فضای معنویت مبنا در مقیاس شهری (مورد پژوهی منطقه ثامن شهر مشهد). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (1) :89-117

1- گروه شهرسازی واحد کرمان دانشگاه ازاد اسلامی کرمان ایران
2- گروه شهرسازی واحد کرمان دانشگاه ازاد اسلامی کرمان ایران ، afsoon_mahdavi@iauk.ac.ir
3- گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، تربیت مدرس، تهران، ایران
4- گروه شهرسازی واحد مشهد دانشگاه ازاد اسلامی مشهد ایران
روش انجام پژوهش بصورت امیخته اکتشافی از نوع تدوین طبقه بندی است. جامعه اماری این تحقیق در بخش کیفی شامل خبرگان(21 مصاحبه فردی و 2 مصاحبه گروهی) و در بخش کمی 384 پرسشنامه که با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پژوهش در بخش کیفی ابتدا با فرامطالعه عمیق اسناد موجود و سپس مصاحبه با خبرگان اقدام به شناسایی شاخص های موثر بر تولید فضای معنویت مبنا در مقیاس شهری از روش نظریه زمینه ای نمود. خروجی این مرحله شناسایی 23شاخص در قالب 8 بعد اصلی و زیر بعد بود. در گام دوم به جهت برقراری ارتباط و توالی بین ابعاد بدست امده و اراِئه مدل از روش مدل سازی ساختاری استفاده گردید که بر اساس نظرات خبرگان و تجزیه و تحلیل های صورت گرفته، مدل تولید فضای معنویت مبنا احصا گردید. نتایج نشانگر این است که مولفه های پایداری، ساختار مدیریتی و عدالت بیشترین تاثیر و مولفه معاصر سازی دانش نظری اخرین رتبه به لحاظ میزان تاثیرگذاری از دیدگاه خوانش مخاطب را داراست. دستاورد این پژوهش جایگذاری مفهومی تعادل بخش به چرخه تولید فضاست که با ساختارسازی و تعیین میزان تاثیر مولفه های مکانی در تولید فضای معنویت مبنا، ابهامات و کاستی های نظام برنامه ریزی شهری خصوصا در شهرهای با پشتوانه هویتی معنوی را کاهش خواهد داد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی محلی
دریافت: 1400/8/6 | پذیرش: 1400/10/21 | انتشار: 1401/3/10