دوره 26، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 88-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aghayari Hir M, Zaheri M, Rahimzadeh N. Spatial Modeling of Rural Travel Flow and Analysis of Factors Affecting Travel Demand Case Study: (Villages of Tabriz County). MJSP 2022; 26 (1) :63-88
آقایاری هیر محسن، ظاهری محمد، رحیم زاده ناهید. مدلسازی فضایی جریان سفر روستایی و تحلیل عوامل موثر بر تقاضای سفر مطالعه موردی: (روستاهای شهرستان تبریز). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1401; 26 (1) :63-88

1- عضو هیأت علمی گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تبریز ، aghayarihir@gmail.com
2- دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز
3- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشگاه تبریز
در مناطق روستایی افراد برای تأمین نیازهای مختلف خود مجبور به سفر هستند که بیشتر این سفرها مهم و اجتناب­ ناپذیر است. عوامل متعددی بر میزان این سفرها و جهت آنها تأثیر می­ گذارد. پژوهش حاضر نیز به روش توصیفی-تحلیلی و با ماهیتی کاربردی سعی در مدلسازی جریان این سفرها و شاخص­ های تأثیرگذار بر میزان آنها دارد. گردآوری اطلاعات به­ صورت کتابخانه­ ای و میدانی بوده است که از طریق سرشماری 1390 و 1395 و ابزار محقق ساخته به دست آمد. جامعه آماری تحقیق شامل خانوارهای روستایی شهرستان تبریز می­ باشد. حجم نمونه، با استفاده از فرمول کوکران با فاصله اطمینان 95درصد برابر 320 خانوار بوده و شیوه نمونه ­گیری به­ صورت تصادفی ساده است. برای تحلیل داده ­ها از رگرسیون وزنی جغرافیایی، شاخص نزدیکترین همسایگی، شاخص مورران و لکه ­های داغ در نرم ­افزار ArcGIS10.6 استفاده گردید. نتایج بررسی­های صورت گرفته بیانگر وجود الگوی خوشه ­ای در پراکنش فضایی سفرها بوده است به­ گونه ­ای که سفرها در برخی روستاها زیاد و در برخی دیگر کم است. بررسی ارتباط متغیرهای پژوهش با میزان سفر با استفاده از مدل GWR نیز نشانگر تأثیر بیشتر دسترسی به حمل­ ونقل عمومی در میزان سفر روستاها بوده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی روستایی و عشایری
دریافت: 1400/8/4 | پذیرش: 1401/1/22 | انتشار: 1401/3/10