دوره 11، شماره 1 - ( 1386 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 142-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mobasheri M R, Khavarian, H, Zeaiean P, Kamaly, G. Evapo-Transpiration Assessment Using Terra/MODIS Images in the Gorgan General District. MJSP 2007; 11 (1) :121-142
مباشری محمد رضا، خاوریان حسن، ضیائیان پرویز، کمالی غلامعلی. برآورد تبخیر و تعرق با استفاده از تصاویر ماهوار ه Terra سنجندهMODISدر منطقه عمومی گرگان. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1386; 11 (1) :121-142

1- دانشیار گروه سنجش از دور، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
2- کارشناس ارشد سنجش از دور و GIS از دانشگاه تربیت مدرس
3- گروه سنجش از دور، دانشگاه تربیت معلم، تهران، ایران
4- استادیار پژوهشگاه هواشناسی سازمان هواشناسی کشور
برآورد تبخیروتعرق در مواردی از قبیل برنامه ریزی آبیاری، تعیین تبخیر مخازن آب، محاسبات بیلان آب، تخمین روانآب و مطالعات اقلیم شناسی ضروری است. تبخیر و تعرق را می توان بصورت کاملاً دقیق با استفاده از اندازه گیریهای میدانی تعیین نمود. با اینحال، این روشها تنها مقادیر تبخیر و تعرق را برای نواحی محدود از لحاظ وسعت مکانی بدست می آورند. این محدودیت باعث توسعه استفاده از داده های سنجش از دور جهت ارزیابی تبخیر و تعرق روی نواحی وسیع شده است. در این تحقیق با استفاده از تصاویر MODIS و الگوریتم سبال، مقدار تبخیر و تعرق برای ناحیه مزرعه نمونه ارتش واقع در استان گلستان در دو تاریخ 5 مه و 7 ژوئن سال 2003 میلادی مطابق با 15 اردیبهشت و 17 خرداد سال 1382 برآورد گردید. یکی از پارامترهای موثر در دقت سبال، آلبیدوی سطحی است که در این تحقیق با استفاده از دو روش، یکی استفاده از باندهای 1 و 2 (روش قدیمی) و دیگری استفاده از باندهای 1 تا 5 و 7 (روش نوین) تصویر MODIS محاسبه شد. مقایسه نتایج حاصله با مقادیر موجود در متون مختلف نشان می دهد اولا برآورد آلبیدوی سطحی با استفاده از روش نوین دارای دقت بیشتری بوده و ثانیا دقت خروجی های حاصل از سبال در حدی است که بتوان با انجام تحقیقات تفصیلی بعدی، به نتایج قابل قبول دست یافت.

دریافت: 1384/7/6 | پذیرش: 1386/1/1 | انتشار: 1386/1/29