دوره 21، شماره 2 - ( 1396 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 78-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

pourazizi A, ahmady Z, Meshkini A. Analysis of the spatial effects of land markets on the instability of agricultural economy (Case study: Khaw and Mirabad). MJSP 2017; 21 (2) :57-78
پورعزیزی علی، احمدی پور زهرا، مشکینی ابولفضل. تحلیل اثرات فضایی بازار زمین بر ناپایداری اقتصاد کشاورزی زمین مطالعه موردی: بخش خاو و میرآباد. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1396; 21 (2) :57-78

1- دانشجوی دانشگاه تربیت مدرس
2- هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس- استاد راهنما
3- استادیار، جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشگاه تربیت مدرس
بازار زمین یکی از اصلی‌ترین مکانیسم‌های تأثیرگذار بر چگونگی تخصیص زمین بین کاربردها و کاربران مختلف است. مطالعات بسیاری مبتنی‌بر نقش بازار در ارتقاء کیفیت تخصیص زمین صورت گرفته است. پیش‌شرط بازار زمین را چون سایر کالاهای معمول در نظر می‌گیرد، ولی با بررسی ماهیت زمین می‌توان به ویژگی‌هایی اشاره کرد که بر عملکرد بازار در حوزه زمین تأثیرگذار است. از سوی دیگر در تحلیل عملکرد بازار زمین باید ویژگی‌ها و شرایط خاص اقتصادی منطقه را نیز مورد توجه قرار داد. از این‌رو مقاله حاضر در صدد تحلیل اثرات فضایی بازار زمین بر ناپایداری اقتصاد کشاورزی است. داده‌های حاصل از پرسش‌نامه گویایی این واقعیت است که منبع سرمایه موجود در بازار زمین منطقه در سطح ملی ناشی از درآمدهای نفتی تزریق شده به واسطه دولت و در سطح محلی مربوط به مبادلات مرزی است. این ویژگی اصلی‌ترین تفاوت اقتصاد منابع‌‌محور منطقه با یک اقتصاد سرمایه‌داری پیشرفته است، همچنین از طریق تصاویر ماهواره‌ای به‌روزترین ورژن ArcBruTile.07 و مشاهدات دقیق میدانی نسبت به پهنه‌بندی معاملات صورت گرفته با در نظر گرفتن سه متغیر تقطیع زمین، تغییر کاربری کشاورزی و احداث خانه‌های دوم غیرقانونی در یک دوره 15 ساله 1380-1395 اقدام شده است. نتایج حاصل از این مقاله حاکی از آن است که بازار زمین بر ناپایداری اقتصاد کشاورزی مؤثر بوده است.
نوع مقاله: علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1395/7/6 | پذیرش: 1396/3/6 | انتشار: 1396/4/1