دوره 15، شماره 3 - ( 1390 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 37-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

- -, - -, - -. -. MJSP 2011; 15 (3) :19-37
رفیعیان مجتبی، مولودی جمشید، پورطاهری مهدی. سنجش کیفیت محیط شهری درشهرهای جدید مطالعه موردی: شهرجدیدهشتگرد. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1390; 15 (3) :19-37

1- دانشیار گروه شهرسازی دانشگاه تربیت مدرس ،تهران،ایران
2- کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری
3- استادیار گروه جغرافیای دانشگاه تربیت مدرس،تهران،ایران
مقاله حاضر با هدف سنجش کیفیت محیط شهری و با انگیزه ارائه یک مدل به منظور ارزیابی کیفیت محیط شهری در شهرهای جدید طراحی شده است و سعی بر آن دارد که با توصیف و تبیین مفهوم کیفیت محیط، شاخص‌های تأثیرگذار بر آن و هم‌چنین نحوه سنجش این مفهوم را در محیط‌های شهری شهرهای جدید بررسی کند. مبنای سنجش کیفیت محیط در شهر جدید هشتگرد ، معیار رضایت‌مندی از شاخص‌های کیفیت محیط شهری از دیدگاه ساکنان است. روش‌شناسی سنجش کیفیت محیط بر‌مبنای روش‌های تصمیم‌گیری چند معیاره قرار گرفته و مدل استفاده شده نیز بر مبنای تجربیات موجود و مطالعه موردی شهر جدید هشتگرد شکل گرفته است. براساس یافته‌های به دست آمده ازتحقیق حاضر،کیفیت محیط شهری شهرجدیدهشتگردازدیدگاه ساکنان درسطح پایینی قراردارد. البته دردوسطح 1- محیط شهری و 2- محیط سکونتی شهرجدیدهشتگردشرایط کمی متفاوت است؛به طوری که کیفیت محیط سکونتی درسطح بالاتری نسبت به کیفیت محیط شهری قراردارد. بررسی شاخص‌ های مختلف مدل نیزنشان می‌دهدکه تنهارضایت ازکیفیت شاخص‌های سازمان دسترسی وراه‌ها،ابعادوتسهیلات واحدمسکونی،تسهیلات بیرونی وهزینه‌های جاری واحدمسکونی وجوددارد.

دریافت: 1389/3/5 | پذیرش: 1389/11/20 | انتشار: 1391/2/13