دوره 18، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 24-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

A novel hybrid algorithm to solve multiple objective land-use suitability analysis. MJSP 2014; 18 (1) :1-24
امین زاده گوهرریزی بهرام، امین زاده گوهرریزی بابک، رستگار سعید. ارائه الگوریتم تلفیقی برای حل مسائل تحلیل تناسب کاربری اراضی با رویکرد تصمیم گیری چند هدفه. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1393; 18 (1) :1-24

1- استادیار دانشگده شهرسازی دانشگاه امام خمینی قزوین
2- دانشجو کارشناسی ارشد-سازمان مدیریت صنعتی
برنامه¬ریزی کاربری زمین در¬طرح¬های توسعه¬شهری و منطقه¬ای یکی از محورهای اصلی مطالعه است، هنگامی که محدوده اراضی طرح وسیع و تعداد محدودیت¬های موجود برای استقرار پهنه¬ها زیاد است، مشکل بتوان بدون استفاده از هوش¬مصنوعی و الگوریتم¬های فرا¬ابتکاری پهنه¬بندی بهینه و یا حتی نزدیک به¬آن را در مقیاس زمان و هزینه قابل¬قبول بدست آورد. هدف این مقاله در¬ابتدا معرفی رهیافتی تلفیقی برای مدل¬سازی مسئله پهنه¬بندی¬و¬ سپس معرفی یک الگوریتم جدید برای حل مدل است. در این راستا یک مسئله پهنه¬بندی برای 14پهنه و¬حدود600 هکتار اراضی پارک علم¬¬و¬فن¬آوری خلیج¬فارس به عنوان مطالعه موردی بر¬اساس الگوریتم¬های مذکور مورد مطالعه قرار گرفت و بنا¬بر شاخص¬هایی چون اهداف¬اقتصادی، حجم ترافیک مجموعه و¬سایر، بصورت یک مدل برنامه¬ریزی ریاضی با 3 تابع هدف تناسب کاربری، هزینه حمل¬و¬نقل در درون مجموعه و یکپارچگی پارسل¬های تخصیص¬یافته به هرکاربری پیکربندی شد. در نهایت و با حل مدل از میان تعداد بسیار زیادی طرح پهنه¬بندی قابل¬قبول(بیش از ¬-101000 طرح پهنه¬بندی) بهترین جواب که توسط الگوریتم پیشنهادی تولید شده است به¬عنوان جواب نهایی ارائه گردید، این فرآیند مدل سازی و حل مسائل تحلیل تناسب کاربری اراضی با توجه به¬سرعت نسبتا بالا در طراحی وهمچنین ارائه یک سیستم-پشتیبان¬تصمیم به عنوان رهیافتی جدید در مسائل پهنه¬بندی اراضی قابلیت جایگزینی مناسبی برای روش¬های سنتی خواهد¬بود.