دوره 25، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 2 صفحات 144-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azari M, Fanni Z, Kozegarkaleji L, Tavakolinia J, Heydari A. Investigating the role of driving forces in land use changes and the spatial evolution of the city with a futurology approach ( Case study District 12 of Tehran). MJSP 2021; 25 (2) :121-144
آذری مرتضی، فنی زهره، کوزه‌گر کالجی لطفعلی، توکلی نیا جمیله، حیدری تاشه کبود اکبر. بررسی نقش پیشران‌های کلیدی در تغییرات کاربری زمین و تحولات فضایی شهر با رویکرد آینده‌پژوهی (مورد مطالعه: منطقه دوازده شهر تهران ). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1400; 25 (2) :121-144

1- دانشجوی دکترای گروه جغرافیای انسانی و آمایش، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دانشیار گروه جغرافیای انسانی و آمایش، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، z-fanni@sbu.ac.ir
3- استادیار گروه جغرافیای انسانی و آمایش، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
4- دانشیار گروه جغرافیای انسانی و آمایش، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
5- استادیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دکتر شریعتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده:   (2068 مشاهده)
پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از لحاظ ماهیت براساس روش جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی ساختاری است که با ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. لذا، با توجه به ماهیت این پژوهش، گردآوری اطلاعات در بخش توصیفی، از طریق مطالعه اسناد کتابخانه ای و در بخش تحلیل از تشکیل ماتریس­های متقاطع و متعادل به وسیلۀ نرم­افزار Micmac ، تبیین نیروهای پیشران کلیدی به همراه تحلیل رویکردهای سناریونگاری استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 40 نفر از مختصصان و کارشناسان حوزه برنامه­ریزی شهری می باشند که از طریق نمونه­گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. طبق نتایج حاصل از میان 72 عامل کلیدی «مصرف­گرایی در تحولات کاربری اراضی شهری»، «قوانین مالیات بر زمین»، «نظارت بر ساخت­و­ساز»، «گروه‌ها و طبقات اجتماعی در تحولات کاربری اراضی شهری»، «مجوزهای ساخت­وساز غیرکارشناسی»، «مشارکت و همکاری در تحولات کاربری اراضی شهری»، «اقتصاد غیرمولد رانتی»، «تجاری­سازی زمین شهری» مهم ترین عوامل کلیدی موثر در برنامه­ریزی کاربری زمین و تحولات آن در منطقه 12 شهر تهران محسوب می شوند. مطلوب­ترین سناریو، سناریوی شماره یک پیشنهاد شد که مبتنی بر موفقیت سیاست‌گذاری شهری در ساماندهی کاربری اراضی، برنامه­ی هوشمندسازی، ارزش­گذاری فضایی، حل مسایل سیاست‌گذاری- قانون‌گذاری و مجوز تراکم­‌فروشی در وضعیت مطلوب است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1399/7/1 | پذیرش: 1400/4/2 | انتشار: 1400/4/10