دوره 25، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 116-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourghayyoumi A, Eftekhari A, pourtaheri پ. Phenomenology of the concept of the village in point of view of the villagers: a case study, the villages of Sumghan and Mula-e-Anbar of Kouhchenar county. MJSP 2021; 25 (1) :97-116
پورقیومی علی، افتخاری عبدالرضا رکن الدین، پورطاهری مهدی. پدیدارشناسی مفهوم روستا از دیدگاه روستائیان: موردپژوهی، روستاهای سُمغان و مُلای انبار شهرستان کوه چنار. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1400; 25 (1) :97-116

1- دانشگاه تربیت مدرس ، ali.pourghayyomi@yahoo.com
2- دانشگاه تربیت مدرس
در این پژوهش، تعریف روستا مفهوم­سازی شده است. در بیشتر پژوهش­های انجام‌شده دربارۀ این مفهوم، از دیدگاه جمعیتی به مسئله نگاه شده که خود مانع موشکافی شدن درست آن شده است. داشتن تعریفی درست به­همراه واقعیت­های روستایی به اندیشمندان و برنامه­ریزان توسعه این گزینه را می­دهد که همسو با نیازها و خواسته­های بهره­وران، چه در خود روستا و چه در سطح بالاتر، گام­های اثربخشی را برای توسعۀ پایدار این گستره­ها بردارند. بنابراین، بازتعریف درست و دقیق این نواحی ضرورت این پژوهش را آشکار کرده است. این پژوهش با روش‌شناسی کیفی و روشی پدیدارشناسانه برپایۀ تجربه­های زیسته و دارای راهبردی استفهامی- قیاسی و با مشارکت 5 گروه روستایی انجام شده است. یافته­های پژوهش حاکی از 10 مفهوم برای تعریف روستا است که دربرگیرندۀ مفهوم­های جمعیتی- جغرافیایی، کارکردی، همبستگی اجتماعی، جامعه­شناختی، روان­شناختی، زیبایی­شناختی- معماری، محیط‌زیستی، نهادی، سیستم و نظام و لکه­ای- فضایی است. همچنین، تعریف روستا با همکاری مشارکت­کنندگان پیشنهاد شد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی روستایی و عشایری
دریافت: 1399/6/3 | پذیرش: 1400/1/10 | انتشار: 1400/1/10