دوره 18، شماره 2 - ( 1393 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 80-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

khorani A, khajeh M. An Investigation on the coincidence between trend of drought and groundwater levels decline (A Case Study: Plain of Darab). MJSP 2014; 18 (2) :57-80
خورانی اسدالله، خواجه محمد. بررسی همزمانی روند خشکسالی و افت سطح آبهای زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت داراب). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1393; 18 (2) :57-80

1- معاون آموزشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه هرمزگان
2- دانشجوی کارشناسی ارشد بابان زدایی دانشگاه هرمزگان
آب¬های زیرزمینی یکی از منابع مهم شرب و کشاورزی در دنیا به شمار می¬رود. در اثر استحصال بیش از حد این منابع و خشکسالی¬ها در سال¬های اخیر میزان سطح این منابع، افت قابل توجهی داشته است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر خشکسالی¬ها برروی سطح آب زیرزمینی و برآورد تاخیر زمانی خشکسالی در دشت داراب است. به این منظور با استفاده از داده‌های بارندگی ایستگاه‌ داراب و با استفاده از شاخص اقلیمی SPI اقدام به استخراج وضعیت خشکسالی شد و در نهایت روند بارندگی و روند 18 ساله داده¬های سطح آب زیرزمینی دشت داراب نیز با استفاده از آزمون ناپارامتری من-کندال تحلیل گردید. نتایج بدست¬آمده نشان می‌دهد که منطقه طی این دوره دچار خشکسالی¬هایی شده و میزان بارندگی روند کاهشی داشته است. تحلیل در 42 حلقه چاه نشان داد که سطح آب زیرزمینی 40 حلقه چاه، شاهد کاهش بوده و از دو حلقه چاه دیگر، یکی روند ثابتی داشته و سطح ایستابی دیگری افزایش داشته است. نتایج همبستگی داده¬های بارش و افت سطح آب زیرزمینی نشان داد که افت سطح آب زیرزمینی با تاخیر 5 ماهه نسبت به بارش رخ می¬دهد.
نوع مقاله: علمی پژوهشی مستقل | موضوع مقاله: برنامه ریزی مدیریت محیطی و مخاطرات
دریافت: 1392/9/15 | پذیرش: 1393/1/23 | انتشار: 1393/5/1