دوره 25، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 25 شماره 1 صفحات 67-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseini S S, Rafieian M, Meshkini A, Alavi S A. Theoretical explanation of emergent urban spaces and its spatial representation in Tehran city. MJSP 2021; 25 (1) :45-67
حسینی سید سالار، رفیعیان مجتبی، مشکینی ابوالفضل، علوی سید علی. تبیین نظری فضاهای نوظهور شهری و بازتاب فضایی آن در شهر تهران. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1400; 25 (1) :45-67

1- دانشجوی دکتری، گروه جغرافیا، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشیار گروه هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، mrafiyan@gmail.com
3- دانشیار گروه جغرافیا، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده:   (2075 مشاهده)
در چند دهه اخیر، در واکنش به خصوصی­سازی، امنیتی­سازی، اسلامی­سازی و افزایش کنترل در فضاهای عمومی شهری در بستر شهری تهران، مقاومت­های فضایی بسیاری صورت گرفته است. این­ها عمدتاً برآیند کنشگری گروه‌های به حاشیه رانده‌شده در فرآیند تولید فضا بوده­اند. بازتاب فضایی این مقاومت­های فضایی در شهر تهران به‌گونه­ای بوده است که به‌شیوه­ای مقطعی و ناپایدار، نظم فضایی حاکم بر شهر تهران را به چالش کشیده و تغییر در سازمان فضایی شهر را به این جدل­ها و تناقضات فضایی پیوند زده است. این پژوهش ازطریق مفهوم فضاهای نوظهور به‌دنبال تبیین نظری این مقاومت­های فضایی و شناخت مناسبات حاکم بر آن­ها است. ابتدا به‌شیوۀ تجربی، توزیع فضایی فضاهای نوظهور شناسایی و باتوجه به شکل و مناسبات حاکم بر آن­ها دسته­بندی شد. سپس با استفاده از ماتریس انتخاب، مشاهدات میدانی و مصاحبه با نخبگان، سه گونه فضایی انتخاب شد. داده­های جمع‌آوری‌شده ازطریق نظریه زمینه­ای درقالب فرآیندهای کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده­ها نشان داد که مقاومت فضایی مقوله‌ هسته­ای فضاهای نوظهور را تشکیل می­دهد. کنشگران شهری ازطریق تاکتیک­های زندگی روزمره به مقاومت فضایی می­پردازند و از این طریق به‌دنبال فضایی­سازی نیازها و خواسته­های خود درتقابل با نظم فضایی قدرت و فضاهای برساخته آن، به مناسب­سازی فضا مشغول می‌شوند. فضاهای نوظهور برآیند این مقاومت­های فضایی است که مناسبات سرمایه­دارانه و انضباطی در آن درمقایسه با فضاهای دیگر کمتر است.

نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1399/3/5 | پذیرش: 1399/11/16 | انتشار: 1400/1/10