دوره 18، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 108-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

karam A, ghanavati E, Derakhshan Babaee F. -. MJSP 2014; 18 (1) :77-108
کرم امیر، قنواتی عزت الله، درخشان بابایی فرزانه. مکانیابی نواحی مناسب برای احداث تالاب های مصنوعی شهری با استفاده از منطق فازی(مطالعه موردی: شمال غرب کلانشهر تهران). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1393; 18 (1) :77-108

1- استادیار جغرافیای شهری دانشگاه خوارزمی تهران
2- دانشیار جغرافیای طبیعی دانشگاه خوارزمی تهران
3- دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای شهری دانشگاه خوارزمی تهران
چکیده تالابهای مصنوعی سیستم های موثری هستند که جهت کنترل، بازیافت و بالا بردن کیفیت آب رواناب ها، سیلاب ها،پساب های زراعی- صنعتی، کنترل آلودگی، مدیریت فاضلاب های خانگی وصنعتی، ایجاد فضای سبز، حمایت از تنوع زیستی و توسعه چشم انداز اکولوژیکی به کار می روند. در این پژوهش به مکان یابی تالاب های مصنوعی شهری با استفاده از مدل منطق فازی در شمال غرب تهران پرداخته شده است. به همین منظور پس از گردآوری داده ها، لایه های نقشه ای مختلف شامل زمین شناسی، ارتفاع، شیب، بارش، دما، عمق آب زیرزمینی، فاصله تراکم زهکشی و فاصله از شهر در سیستم اطلاعات جغرافیایی تولید شد. سپس نقشه های مختلف وزنی در قالب عملگرهای sum وproductجهت تهیه نقشه گامای 8/0 و 6/0 با یکدیگر تلفیق گردیدند. نتایج بررسی نشان می دهد که در نقشه گامای 6/0 مناطق باپتانسیل بسیارکم برای احداث تالاب های مصنوعی به مانند نقشه گامای 8/0 در شمال منطقه قرار دارد ومناطق با پتانسیل بسیار زیاد در نقشه گامای 6/0 نسبت به نقشه گامای 8/.درصد کمتری از مساحت منطقه را شامل می شود که در نقشه گامای 6/0 شامل8رصدد و در نقشه گامای 8/.شامل19 درصد از مساحت منطقه می باشد.

دریافت: 1391/10/21 | پذیرش: 1393/1/1 | انتشار: 1393/2/1