دوره 24، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 2 صفحات 199-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haghzad A, Azimi Youshanloui I, Ramezanipour M, Bozorgmehr K. Negative consequences of Urban Tourism Development in District 22 of Tehran from the Viewpoint of Citizens and Experts. MJSP 2020; 24 (2) :171-199
حق زاد آمنه، عظیمی یوشانلوئی ایرج، رمضانی پور مهرداد، بزرگمهر کیا. پیامدهای منفی توسعه گردشگری شهری در منطقه 22 تهران از دیدگاه شهروندان و کارشناسان. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1399; 24 (2) :171-199

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس ، ameneh_haghzad@yahoo.com
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس
3- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس
در بیشتر نقاط جهان، بر توسعه‌ی صنعت گردشگری و برجسته کردن اثرات مثبت آن در جوامع بشری تأکید شده است؛ درحالی که به بروز آسیب‌ها و پیامدهای منفی توسعه‌ی ناموزون گردشگری در جامعه و محیط زندگی افراد کمتر توجه شده است. در این پژوهش، آسیب­ها و پیامدهای منفی توسعه‌ی گردشگری ناموزون شهری در منطقه‌ی 22 تهران، از دیدگاه شهروندان و کارشناسان بررسی شده است. پژوهش حاضر ازنوع توصیفی- تحلیلی و جامعه‌‌ی آماری آن شامل شهروندان منطقه‌ی 22 تهران و کارشناسان خبره‌ی شهرداری در منطقه‌ی موردمطالعه است. 385 نفر از شهروندان منطقه‌ی موردمطالعه به‌عنوان نمونه­های موردمطالعه طبق فرمول کوکران انتخاب شدند و به‌طور تصادفی در تکمیل پرسشنامه‌ها مشارکت کردند. 45 نفر از کارشناسان نیز به‌طور غیرتصادفی و دردسترس در تحقیق حاضر شرکت کردند. به‌منظور اولویت­بندی گویه‌ها و شاخص­های آسیب، از میانگین رتبه­ای طیف­ لیکرت و برای اهداف تحلیلی این مطالعه و به‌منظور مقایسه‌ی میانگین آسیب­های گردشگری بین شهروندان و کارشناسان، از آزمون­ تی استیودنت مستقل استفاده شد. آنالیز داده­ها با استفاده از نرم­افزار SPSS انجام شد. نتایج تحقیق نشان داد که در شاخص­های فضایی- کالبدی، اقتصادی و اجتماعی- فرهنگی، بین شهروندان و کارشناسان تفاوت آماری معناداری وجود دارد و میزان آسیب در این شاخص­ها ازنظر شهروندان بیشتر بود؛ اما بین دیدگاه شهروندان و کارشناسان در شاخص زیست‌محیطی، تفاوت آماری معناداری یافت نشد. ازنظر کارشناسان، آسیب­های زیست‌محیطی توسعه‌ی گردشگری منطقه‌ی 22 مهم­تر بوده است؛ اما ازنظر شهروندان، آسیب‌های فضایی- کالبدی اهمیت بیشتری داشته است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی گردشگری و اقتصاد فضا
دریافت: 1398/10/7 | پذیرش: 1399/3/8 | انتشار: 1399/4/10