دوره 20، شماره 3 - ( 1395 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 34-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Esmaeilzadeh H, Salehpour S, Esmaeilzadeh Y. Analyzing Development Level of Alborz Province Counties Using Combinatorial Method. MJSP 2016; 20 (3) :1-34
اسماعیل‌زاده حسن، صالح‌پور شمسی، اسماعیل‌زاده یعقوب. تحلیل سطح توسعه‌یافتگی شهرستان‌های استان البرز. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1395; 20 (3) :1-34

1- استادیار گروه جغرافیای انسانی، دانشکده‌ی علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی
2- دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشکده‌ی علوم انسانی، دانشگاه خوارزمی
3- کارشناس ارشد شهرسازی (گرایش برنامه‌ریزی شهری)، دانشگاه گیلان و مدرس دانشگاه آزاد اسلامی
توسعه­یافتگی از مباحثی است که در سال­های گذشته میان جغرافی­دانان و برنامه‌ریزان اهمیت ویژه‌ای یافته است. از آنجا که خدمات عمومی ساختاردهنده­ی‌ شکل و ماهیت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، کالبدی و فضایی مناطق است، نابرابری در نحوه‌­ی پراکنش و توزیع آن‌ها تأثیر جبران‌ناپذیری بر ساختار و ماهیت مناطق گذاشته و سبب پیدایش انواع سطوح توسعه شده و برای برخی مناطق، منافعی را به­وجود می‌آورد. این پژوهش باهدف تحلیل سطح توسعه­یافتگی شهرستان‌های استان البرز انجام شده است. بر این اساس، روش انجام پژوهش مقایسه­ای ـ تحلیلی، نوع آن کاربردی، و جمع‌آوری داده­ها به­شیوه­ی اسنادی و کتابخانه‌ای است. در این راستا پس از تعیین شاخص­ها (43 شاخص) در قالب چهار بعد با بهره‌گیری از سه مدل TOPSIS ، SAW ، WASPAS و روش ادغام نتایج با روش میانگین رتبه­ها، شهرستان‌های استان البرز ازنظر برخورداری از خدمات، سطح­بندی شده و اولویت برنامه‌ریزی‌ها برای هر شهرستان باتوجه به پراکنش خدمات عمومی مشخص شدند. یافته­های پژوهش نشان می‌دهد که شهرستان‌های کرج، ساوجبلاغ و نظرآباد ازنظر پراکنش خدمات عمومی در پایین­ترین سطح توسعه­یافتگی (چهارم) و شهرستان‌های اشتهارد و طالقان با رتبه­ی 2 و 1 در بالاترین سطح توسعه­یافتگی (اول) جای گرفته‌اند. نتایج ضریب هم­بستگی پیرسون [nyh1] نیز بیانگر آن است که بین جمعیت به­عنوان مهم­ترین عامل در خدمات­رسانی و پراکنش خدمات رابطه­ی منطقی­ای نیست؛ بنابراین نظام توزیع خدمات در استان البرز نیازمند برقراری ارتباط منطقی و هماهنگ بین توزیع جمعیت و پراکنش خدمات است.

دریافت: 1394/3/9 | پذیرش: 1395/1/22 | انتشار: 1395/9/1