دوره 24، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 137-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

rokneddin eftekhari A R, Omidvar N, Zanjanian H. Organizational Network Analysis in the Management of Rural Hadi Plan. Case Study: Islamroud Village, Torghabeh-Shandiz County. MJSP 2020; 24 (3) :105-137
رکن الدین افتخاری عبدالرضا، امیدوار نشاط، زنجانیان حسین. تحلیل شبکه روابط بین سازمانی در مدیریت طرح هادی روستایی مطالعه موردی: روستای اسلام‌رود در شهرستان طرقبه-شاندیز. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1399; 24 (3) :105-137

1- استاد گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، neshat.omidvar@modares.ac.ir
3- دانشگاه تهران
در دهه­های اخیر، ارتقای شرایط زیستی و حل مسائل محیطی مناطق روستایی به دغدغه­ای جهانی تبدیل شده است. در این میان، در کشور ایران، سکونتگاه­های روستایی با مسائل گوناگونی، ازجمله وضع نابسامان کالبدی، مواجه­ هستند. بنابراین، در چند دهه‌ی اخیر، مدیران روستایی به اجرای طرح هادی روستایی توجه کرده‌اند. از آنجا که مدیریت طرح مذکور، کاری مهم به‌شمار می‌رود و در مطالعات بسیاری بر ضرورت شناخت، تحلیل و تقویت روابط میان‌سازمانی در مدیریت طرح هادی تأکید شده است، مطالعه‌ی حاضر با هدف تحلیل شبکه‌ی روابط بین­سازمانی در مدیریت طرح هادی و بررسی میزان تحقق­یافتگی این طرح براساس روابط بین‌سازمانی انجام شد. در این راستا، به‌منظور تعیین مرز اجتماعی شبکه در ابزار تحلیل شبکه‌ی­ اجتماعی، از روش نمونه­گیری گلوله برفی استفاده شد. درنهایت، پس از بررسی سازمان­ها، به‌منظور شناسایی دقیق کنشگران شبکه، لیست سازمان­های مربوطه به‌دست آمد که 20 سازمان دخیل در طرح هادی روستای اسلام­رود به‌عنوان مرز اجتماعی شبکه درنظر گرفته شدند. سپس، با انجام مصاحبه­های نیمه­ساختاریافته، پرسشنامه­ها با کمک خبرگان سازمان­ها تکمیل شدند که در آن‌ها، شدت روابط سازمانی (براساس طیف لیکرت) و همچنین روابط تعاملی و تضاد مشخص شد. یافته­ها نشان داد که میزان تراکم در پیوند تبادل اطلاعات در شبکه 34.5 درصد است که با بررسی سایر شاخص­های کلان شبکه، میزان تحقق­پذیری طرح متوسط و تاحدی کم حاصل شد. همچنین، در شبکه‌ی موردمطالعه، بیش از نیمی از پیوندها در اختیار کنشگران مرکزی است که بیانگر نقش برجسته­تر آنان در مدیریت چالش­ها است.
واژگان کلیدی: تحلیل شبکه‌ی اجتماعی، روابط سازمانی، توسعه‌ی روستایی، طرح هادی، روستای اسلام­رود

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی کالبدی و سرزمینی
دریافت: 1398/8/10 | پذیرش: 1399/1/17 | انتشار: 1399/7/10