دوره 24، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 103-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaei S, Zangiabadi A. Explanation the factors affecting on achievement a happy city in Shiraz Metropolis. MJSP 2020; 24 (3) :65-103
میرزایی سارا، زنگی آبادی علی. تبیین عوامل مؤثر بر دستیابی به شهر شاد درکلانشهر شیراز. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1399; 24 (3) :65-103

1- دانشجوی دانشگاه اصفهان
2- دانشیار دانشگاه اصفهان ، a.zangiabadi@geo.ui.ac.ir
چکیده
پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل مؤثر بر تحقق‌‌پذیری شهر شاد و تبیین الگوی دستیابی به آن در کلانشهر شیراز انجام شده است. این پژوهش از نظر ماهیت یک پژوهش کمّی و از نظر هدف یک تحقیق کاربردی است. داده‌‌های آماری پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق‌ساخته جمع‌آوری شده است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان بالای 18 سال و متخصصین و کارشناسان شیرازی بود. حجم نمونه مورد مطالعه، 22 نفر برای برنامه‌‌ریزی برنامه‌ریزی راهبردی و ۳۸۴ نفر برای پرسشنامه شهروندان بود. به‌‌منظور به‌منظور تحلیل داده‌‌ها داده‌ها از رویکرد مدل‌‌سازی مدل‌سازی معادله معادلۀ ساختاری کوواریانس‌‌محور کوواریانس‌محور و نرم‌‌افزارهای  نرم‌افزارهای  SPSS و Amos Graphic استفاده شد. درنهایت با استفاده از روش  به برنامه‌‌ریزی برنامه‌ریزی راهبردی و ارایهارائۀ راهبردهای تحقق شهر شاد در شیراز پرداخته شد.
یافته‌‌های پژوهش نشان داد، میانگین شادی در شهر شیراز کمی بالاتر از حد متوسط (1/3) است. میانگین متغیرهای اثرگذار بر شادی شامل زیست‌‌محیطی زیست‌محیطی و اجتماعی در حد متوسط 06/3 و 02/3 و متغیرهای اقتصادی، کالبدی و مدیریتی پایین‌‌تر پایین‌تر از حد متوسط بودند. همچنین مشخص شد متغیرهای مستقل پژوهش توانایی تبیین واریانس متغیر شادی را در حد نسبتاً بالایی(67/۰) دارند و بر شادی اثر مستقیم دارند؛ یعنی با بهبود وضعیت هریک از 5 عامل اثرگذار، میزان شادی افزایش و با تضعیف هریک شادی کاهش می‌‌یابد. مهم‌‌ترین عوامل اثرگذار بر تحقق شهر شاد  در شیراز، عامل اجتماعی ـ فرهنگی با اثر 33/0 و سپس عوامل اقتصادی و کالبدی بود. براساس نتایج برنامه‌‌ریزی راهبردی و باتوجه به موقعیت کنونی شهر شیراز، راهبردهای تدافعی برای تحقق شهر شاد انتخاب شد؛ از بین این راهبردها، راهبرد "«تقویت نقش مثبت نهادهای دولتی و خصوصی به‌‌عنوان عامل مهم و اصلی اثرگذار بر تحقق شهر شاد" » در اولویت اول قرار گرفت.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: برنامه ریزی شهری
دریافت: 1398/7/1 | پذیرش: 1399/4/31 | انتشار: 1399/7/10