دوره 15، شماره 3 - ( 1390 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 18-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

- -, - -, - -. -. MJSP 2011; 15 (3) :1-18
علیمحمدی عباس، عیسوی وحید، کرمی جلال. افزایش دقت در طبقه‌بندی کاربری و پوشش اراضی مبتنی بر شاخص های قابل استخراج از واریوگرام در تصاویر ماهواره ای. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1390; 15 (3) :1-18

1- دانشیار گروه سنجش از دور دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
2- دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و GIS، دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشجوی دکتری مهندسی GIS، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
در طبقه‌بندی تصاویر، از اطلاعات بافت و واریانس استفاده شده؛ ولی اطلاعات قابل استخراج از واریوگرام کمتر به‌کار رفته و به تغییرات زمانی واریوگرام کمتر توجه شده است. در این تحقیق، برای تهیه نقشه کاربری و پوشش اراضی منطقه دهگلان واقع در استان کردستان، از تصاویر چند‌زمانه SPOT و ASTER استفاده شده است. مجموعه ای از شاخص های استخراج‌شده از واریوگرام معرفی، و پاره‌ای شاخص جدید استخراج شده و روش SVM برای طبقه بندی به‌کار رفته است. به‌طور کلی، این تحقیق در دو مرحله انجام شده است: 1- طبقه‌بندی باندهای طیفی؛ 2- طبقه بندی باندهای طیفی به همراه پارامترهای استخراج‌شده از واریوگرام. پس از ارزیابی دقت و مقایسه آن‌ها، شاخص‌های مناسب معرفی شده است. بعضی از شاخص‌ها باعث افزایش دقت اکثر کلاس‌ها می‌شوند و برخی از آن‌ها هم در بعضی کلاس‌ها بی‌تأثیرند که این‌ها را می‌توان شاخص های عمومی قلمداد کرد. برخی از شاخص ها نیز باعث افزایش دقت برخی کلاس‌ها و کاهش دقت برخی دیگر از آن‌ها می‌شوند که به آن‌ها شاخص‌های تخصصی می‌گویند. بررسی‌ها نشان می دهد هنگام استفاده از شاخص های استخراج‌شده از واریوگرام، دقت کلی حدود4 درصد و دقت در برخی از کلاس ها بیش از 9 درصد افزایش می یابد و دقت کلی از 88/98 درصد به 744/92 می‌رسد.

دریافت: 1389/10/18 | پذیرش: 1390/3/30 | انتشار: 1390/12/10