دوره 24، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 25-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khosravi Kazazi A, Hosseinali F. Evaluating the Capability of Volunteered Geographic Information to Create a 3D City Perspective. MJSP 2020; 24 (3) :1-25
خسروی کزازی علی، حسینعلی فرهاد. ارزیابی قابلیت داده‌های مکانی داوطلبانه در ایجاد منظر سه‌بعدی شهر. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1399; 24 (3) :1-25

1- گروه مهندسی نقشه برداری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
2- گروه مهندسی نقشه برداری، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی ، frdhal@gmail.com
روند روبهرشد جمعیت جهان به‌خصوص در نواحی شهری بر اهمیت مدل‌سازی سه‌بُعدی می‌افزاید؛ چراکه مدل‌های سه‌بُعدی برنامه‌ریزی شهری، تجسم شهر، مدیریت سیستم‌های حمل‌ونقل هوشمند، مدیریت بحران شهری و پهنه‌بندی آلودگی‌ها را تسهیل می‌کنند. هرچند استفاده از مدل‌های سه‌بُعدی شهری که براساس استانداردهای موجود همچون CityGML طراحی‌شده‌اند، سبب افزایش کارایی و بهبود نتایج بسیاری از تحلیل‌های مکانی در شهر می‌شوند، اما به‌طور طبیعی کارایی، اثربخشی و به‌طور کلی کیفیت این مدل‌ها به‌شدت به داده‌های ورودی وابسته است. جمع‌آوری داده‌های سه‌بُعدی که معیارهای کیفیت را برآورده سازد، بهصورت تجاری و سنتی با صرف هزینه و زمان بسیار همراه خواهد بود. گسترش فناوری و ظهور امکانات جدید در حوزۀ اینترنت، بستری را برای تولید داده‌های مکانی توسط عموم مردم و بهصورت داوطلبانه فراهم کرده و باعث گسترش مفهوم اطلاعات مکانی داوطلبانه (VGI) شده است. پدیدۀ VGI پس از ظهور به‌شدت مورد استقبال پژوهشگران و توسعه‌دهندگان قرار گرفت؛ به‌‌شکلی که امروزه پروژه‌های متعددی همچون OpenStreetMap نه‌تنها داده‌های دوبعدی بلکه امکان استخراج داده‌های سه‌بُعدی را از مشارکت مردم فراهم نموده‌اند. در این تحقیق روشی برای دستیابی به مدل سه‌بُعدی ساختمان در سطح چهارم جزئیات براساس استاندارد شناخته‌شدۀ CityGML و به کمک اطلاعات مکانی داوطلبانه پیشنهاد شده است. به‌منظور ارزیابی قابلیت روش پیشنهادی، این روش برای تهیۀ مدل سه‌بُعدی یک ساختمان پیاده‌سازی شد و براساس نتایج به‌دست ‌آمده، ارتفاع ساختمان مطالعهشده با خطای 9 سانتی‌متر نسبت به ارتفاع دقیق آن اندازه‌گیری شد که این مقدار بهتر از حداقل دقت لازم برای تهیۀ مدل سه‌بُعدی ساختمان در سطح چهارم جزئیات می­باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1398/3/21 | پذیرش: 1399/4/17 | انتشار: 1399/7/10