دوره 23، شماره 3 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 146-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

abdolreza A, darvishi H, rahmani B, sarrafi M. Analysis of Factors Affecting the designing spatial development scenarios based on rural areas. MJSP 2019; 23 (3) :125-146
رکن الدین افتخاری عبدالرضا، درویشی هدایت، رحمانی بیژن، صرافی مظفر. تحلیل عوامل موثر در طراحی سناریوهای توسعه فضایی مبتنی بر مناطق روستایی مورد مطالعه:منطقه سه آمایش سرزمین. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1398; 23 (3) :125-146

1- استاد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تربیت مدرس ، raftekari-reza@yahoo.com
2- دانشجوی دکتری دانشجو، تهران، میدان بهارستان،سازمان برنامه و بودجه کشور،ساختمان شماره یک،طبقه یک، امور برنامه ریزی،نظارت و آمایش سرزمین
3- دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشیار دانشکده علوم زمین
4- دانشیار دانشکده معماری و شهرسازی دانشیار دانشگاه شهید یهشتی
توسعه روستایی را می­توان فرآیند بازسازی جامعه روستایی براساس اندیشه و بینش جدید(علم باوری،انسان باوری،محیط باوری-مکان باوری، تعامل باوری، آینده باوری) به منظور ساماندهی یک زندگی شرافتمندانه و حق توسعه­یافتگی دانست. دراین چارچوب، آینده سرزمینی مناطق روستایی با توسعه فضایی نیازمند طراحی سناریوهای فضایی است که بتواند در هر پیشامدی، راهگشای حل مسائل گردد .در این فرایند، شناسایی پیشران‌های کلیدی و آینده­های بدیل هرکدام و تحلیل اثرگذاری و اثرپذیری متقاطع آینده‌های بدیل بر یکدیگر  درمناطق روستایی استان­های کردستان،کرمانشاه، ایلام، لرستان و همدان از اهداف مورد نظر پژوهش حاضر است. با این توصیف سوال راهبردی این است که متناسب با پیشران­های کلیدی و آینده­های بدیل هرکدام، سناریوهای توسعه فضایی در مناطق روستایی کدام است؟ برای پاسخ به این سوال، روش شناسی بکار گرفته شده از یک سو، مبتنی بر استفاده از روش دلفی (مبتنی بر نظرات 20خبره موضوعی و موضعی) و بهره گیری از شیوه گردآوری کتابخانه­ای به منظور شناسایی پیشران­های کلیدی و از دیگر سو به منظور تحلیل اثرات متقاطع پیشران­ها و آینده های بدیل آن­ها و تدوین سناریوهای توسعه فضایی در مناطق روستایی از نرم افزار سناریو ویزارد استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر این واقعیت است که تعداد 36 سناریو مشخص شده است؛که در این میان 27 سناریو ضعیف، 6 سناریو ناسازگار و 3 سناریو با سازگاری قوی مشخص گردیده است. در این بین، براساس معیارهای ارزیابی سناریوها(معقولیت و باورپذیری، تمایز، سازگاری درونی، محتوای سودمند، چالش برانگیزی)، سه سناریوی «بهار زاگرس»،«به استقبال بهار» و «خزان سازگار» با سازگاری قوی امکان وقوع بیشتری داشته است.
متن کامل [PDF 1054 kb]   (2031 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1398/1/17 | پذیرش: 1398/4/31 | انتشار: 1398/7/10