دوره 23، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 2 صفحات 50-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

salemi M, Jozi S A, malmasi S, rezaian S. Planning a new approach as the axis location ecotourism (Case study: Northern part of the protected area of Karkheh) . MJSP 2019; 23 (2) :31-50
سالمی مهدی، جوزی سیدعلی، ملماسی سعید، رضاییان سحر. برنامه‌ریزی مکان محور به عنوان رویکردی نوین درگردشگری طبیعت (مطالعه موردی: منطقه حفاظت شده کرخه بخش شمالی). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1398; 23 (2) :31-50

1- دانشجوی دکتری آمایش محیط زیست ، دانشگاه آزاد اسلامی واحدتهران شمال ، تهران ، ایران.
2- استادگروه محیط زیست ،دانشگاه آزاد اسلامی واحدتهران شمال ، تهران ، ایران. ، Sajozi@yahoo.com
3- استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحدتهران شمال ، تهران ، ایران.
4- دانشیار گروه محیط زیست ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود، تهران، ایران.
چکیده
منطقه حفاظت شده کرخه به دلیل وجود پتانسیل‌های طبیعی مورد هدف ارزیابی گردشگری طبیعت قرارگرفت تا با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره مکانی به پهنه‌بندی قابلیت گردشگری طبیعت در منطقه مورد مطالعه دست یابد. دراین راستا براساس اسناد مختلف کتابخانه ای وبررسی مقالات علمی ،23 شاخص گردآوری شد. دراین مطالعه سعی شد تمام عملیات آماده‌سازی، مدیریت و تجزیه وتحلیل داده‌ها واطلاعات در محیط Builder با استفاده از نرم‌افزارArc GIS 10.5 وتکنیک فرایند تحلیل شبکه‌ای (ANP) مناطق مستعد گردشگری طبیعت ارزیابی و مشخص شدند. برای این منظور ابتدا عوامل مؤثر برفرایند پتانسیل گردشگری طبیعت در منطقه مورد مطالعه تعیین و نقشه‌های مورد نیاز تهیه شدند. در نهایت با استفاده از تکنیک ترکیب خطی وزنی (WLC) نقشه‌های نهایی پتانسیل منطقه برای توسعه کاربری گردشگری طبیعت ارائه شد. نتایج این پژوهش نشان دادکه 24 درصد از سطح منطقه دارای پتانسیل طبقه مناسب (6287994 مترمربع)،60 درصد از سطح منطقه دارای توان متوسط (16162497 مترمربع) و16 درصد از سطح منطقه دارای توان نامناسب (4400870 مترمربع) برای توسعه کاربری گردشگری طبیعت است. به طور کلی در منطقه مورد مطالعه زون‌های شمال شرقی و مرکزی توان بیشتری جهت توسعه گردشگری طبیعت نسبت به سایر زون دارند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرایندهای سطح زمین
دریافت: 1397/5/15 | پذیرش: 1397/11/10 | انتشار: 1398/6/12