دوره 18، شماره 4 - ( 1393 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 20-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

A comparative study of factors affecting the abstraction of the Islamic Revolution from the perspective of political geography and regional development planning. MJSP 2015; 18 (4) :1-20
احمدی پور زهرا، شیخی محمد، بیگلر معصومه، بویه چمران. بررسی تطبیقی مولفه های تاثیرگذار بر انتزاع استان ها پس از انقلاب اسلامی از منظرجغرافیای سیاسی و علوم منطقه ای. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1393; 18 (4) :1-20

1- عضو هیئت علمی دانشگاه مدرس
2- عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی
3- فارغ التحصیل ارشد دانشگاه علامه طباطبایی
4- پژوهشگر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
هرحکومتی برای اداره‌ قلمرو سرزمینی خود ناگزیر است که کشور را به واحدهای ا داریِ کوچک‌تر تقسیم کند. این تقسیم متاثر از ساختار حاکمیت سیاسی است. تمرکزگرایی شاخصه اصلی اکثر نظام‌های سیاسی ایران در دوران پیش و پس از انقلاب 1357 بوده است. در ایران پس از انقلاب، مرجع واجد صلاحیت جهت تغییر تقسیمات کشوری در سطح استان‌ها، مجلس شورای اسلامی است. هدفِ مقاله‌ حاضر، پژوهشی بین رشته‌ای میان جغرافیای سیاسی و علوم منطقه‌ای جهت تشخیص دلایل تاثیرگذار بر چگونگی صورت‌بندی تقسیمات کشوری است. روش پژوهش حاضر تلفیقی از روش اسنادی و تحلیل محتوای کیفی است و دامنه‌ شمول آن به لحاظ موضوعی با توجه به عناصر چهارگانه فضا شاملِ انتزاع، نام‌گذاری، تعیین مرکزیت و تعیین حدود استان جدید است. پرسشِ پژوهش حاضر ناظر بر چیستی مولفه‌های مورد بحث در صحن علنی مجلس شورای اسلامی جهت تعیین عناصر چهارگانه‌ سازماندهی سیاسی فضا می‌باشد. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد، مولفه‌های جمعیت، وسعت،شعاع عملکرد مراکز اداری و کوچک‌سازی برای همگنی در تعیین سطح، مولفه‌های هویت نواحی و مجاورت همگن در تعیین محدوده، مولفه‌های جمعیت و شاخص‌های اداری در تعیین مرکزیت و مولفه‌های هویت‌یابی فرهنگی(قومی-زبانی) و هویت بخشی از سوی حاکمیت سیاسی در تعیین نام، از مولفه‌های تاثیرگذار در ناحیه‌بندی سیاسی فضا بوده‌اند.
نوع مقاله: علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه | موضوع مقاله: برنامه ریزی کالبدی و سرزمینی
دریافت: 1391/12/6 | پذیرش: 1393/9/3 | انتشار: 1393/11/1