دوره 23، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 24-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohammadi sabet N, j karami J, sharifikia M. Explanation of uncertainties in environmental hazard zonation using Dempster-Shafer theory. Case Study: Landslide hazard in southern Chalous . MJSP 2019; 23 (1) :1-24
URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-20577-fa.html
محمدی ثابت نسرین، کرمی جلال، شریفی کیا محمد. تبیین عدم قطعیت در مدل های پهنه بندی مخاطرات محیطی با استفاده از الگوریتم دمپستر- شفر Dempster-Shafer)). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1398; 23 (1) :1-24

URL: http://hsmsp.modares.ac.ir/article-21-20577-fa.html

1- دانشگاه تربیت مدرس ، nm1781368@gmail.com
2- دانشگاه تربیت مدرس
امروزه طیف وسیعی از مدل های تحلیل مکانی در پهنه بندی مخاطرات محیطی مورد استفاده قرار گرفته اند. برخی از مدل ها مانند تحلیل سلسله مراتبی و فازی، علی رغم لحاظ کردن عدم قطعیت در متغیرهای ورودی، از تبیین کمی مقادیر عدم قطعیت در خروجی ناتوان هستند. در این مطالعه، هدف ارزیابی قابلیت های الگوریتم دمپستر- شفر در تبیین عدم قطعیت در نتایج خروجی برای پهنه بندی خطر زمین لغزش در  جنوب شهرستان چالوس می باشد. بنابراین پس از بررسی های میدانی و مرور مطالعات مشابه نقشه 10 عامل در محیط GIS تهیه و به عنوان داده های ورودی به همراه نقشه پراکنش زمین لغزش های موجود به مدل معرفی شدند. پهنه بندی خطر زمین لغزش با ادغام لایه های مختلف وزنی در مدل دمپستر-شفر انجام و به منظور ارزیابی خروجی مدل از مدل رگرسیون لجستیک   استفاده گردید؛ کارایی  دو مدل بر اساس نتایج خروجی مدل ها و با استفاده از دو شاخص نسبت تراکم (Dr) و جمع مطلوبیت (Qs) مورد ارزیابی و صحت سنجی قرار گرفت. نتایج حاصلDr نشان داد که در هر دو مدل در تشخیص کلاس های با خطر بالا نسبت به کلاس های با خطر پایین خوب عمل نموده اند و از بین دو مدل  بر اساس نتایج شاخص Qs، مدل دمپستر- شفر با  02/98=Qs نسبت به مدل رگرسیون لجستیک با 66/91=Qs دارای مطلوبیت نسبی بهتری است. بنابراین مدل D-S در تشخیص کلاس های خطر (قطعیت) و به تبع آن کلاس های عدم خطر (عدم قطعیت) در منطقه موفق تر عمل نموده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرایندهای سطح زمین
دریافت: 1397/2/17 | پذیرش: 1398/2/8 | انتشار: 1398/3/25