دوره 22، شماره 3 - ( 1397 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 79-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohammadi deh cheshmeh M, Firoozi M, SHanbehpour F. The spatial analysis of proximity in noisy land use from the acoustic comfort perspective, Ahvaz metropolis. MJSP 2018; 22 (3) :56-79
محمدی ده چشمه مصطفی، فیروزی محمدعلی، شنبه پور مادوانی فرشته. تحلیل مکانی همجواری در کاربریهای صداساز از منظر آسایش صوتی در کلان‌شهر اهواز . برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1397; 22 (3) :56-79

1- استادیار، دانشگاه شهید چمران اهواز
2- گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز
3- دانشگاه چمران
آلودگی صوتی یکی از معضلات رو به افزایش زیست­بوم­های شهری است که با سلب آسایش صوتی از شهروندان، به عنوان عاملی زیان­آور برای سلامتی روحی، روانی و جسمی شناخته‌شده است. اهواز که به عنوان کانون شهری استراتژیک غرب ایران و شهری چندنقشی در مقیاس ملی شناخته می‌شود، به دلیل گسترش فضایی، الگوی استقرار صنایع سنگین و کارگاه­ها، عبور خط راه‌آهن سراسری از درون بافت شهر، استقرار فرودگاه و پایانه­های بین­شهری و درون بافتی، وجود هسته­های پراکنده خدماتی- تجاری و دلایل متعدد دیگر، از شهرهای با تعداد بالای آلاینده­های صوتی و میزان پایین آسایش صوتی محسوب می‌شود. نارضایتی شهروندان از حجم بالای آسایش صوتی، جمعیت گریزی و کاهش قیمت زمین شهری در بخش‌های با تراز بالای صوتی از مهم‌ترین پیامدهای آلاینده‌های صوتی در کلان‌شهر اهواز است. این در حالی است که استانداردهای مطلوب همجواری، یکی از ابعاد مغفول در برنامه­ریزی کالبدی شهرها جهت مدیریت آسایش صوتی است. بر این اساس پژوهش حاضر با رویکردی مکانی، به دنبال تحلیل الگوی همجواری کاربری­های صداساز در شهر اهواز است. این پژوهش از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف، کاربردی است. در این تحقیق، پس از تعیین کاربری­های منتخب و پیاده­سازی اصول همجواری از بعد آلایندگی صوتی در محیط نرم­افزار GIS و ترکیب آن با مدل دلفی فازی، نقشه الگوی همجواری کاربری اراضی استخراج شده است. نتایج استخراج داده‌ها از نقشه نهایی نشان داده است که؛ ناحیه دو از منطقه یک با ضریب (857/0) و ناحیه پنج از منطقه یک با ضریب (792/0) بالاترین ضریب همجواری ناسازگار و کم‌ترین میزان آسایش صوتی را داشته­اند. همچنین کمترین میزان همجواری ناسازگار مربوط به ناحیه چهار از منطقه پنج با ضریب (015/0) و ناحیه چهار از منطقه دو با ضریب (016/0) می­باشد.

متن کامل [PDF 1196 kb]   (1976 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فرایندهای سطح زمین
دریافت: 1396/10/14 | پذیرش: 1397/9/12 | انتشار: 1397/7/23