دوره 18، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 181-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

The ranking of Khorasan Razavi’s areas base on Information Society’s indicators by use of clustering analysis method. MJSP 2014; 18 (1) :1-181
فنی زهره، رضوی محمدمحسن. سطح بندی شهرستان‌های استان خراسان رضوی بر اساس شاخص‌های جامعه اطلاعاتی با استفاده از روش تحلیل خوشه‌ای. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1393; 18 (1) :1-181

1- دانشگاه شهید بهشتی
در ادبیات جامعه¬ی اطلاعاتی، بین استفاده و تولید دانش با توسعه، ارتباطی مستقیم وجود دارد؛ اگرچه بر اساس گزارشات بین‌المللی این نوع از توسعه، یک توسعه متعادل نبوده است. به هر حال برای سنجش هرنوع توسعه‌ای به شاخص‌ها و عامل‌هایی نیاز داریم. این تحقیق پس از مروری بر شاخص‌های جامعه اطلاعاتی و جمع‌بندی و بومی‌سازی آن‌ها، به خوشه‌بندی سطح توسعه اطلاعاتی در شهرستان‌های استان خراسان رضوی اختصاص یافته است. نتایج تحلیل خوشه‌ای نشان می‌دهد شهرستان مشهد به تنهایی در یک خوشه و سایر شهرستان‌های استان در خوشه دیگر قرار می‌گیرند و در صورت حذف شهرستان مشهد از تحلیل می‌توان سایر شهرستان‌ها را در سه خوشه دسته‌بندی نمود. از طرف دیگر خوشه‌بندی فوق نشاندهنده¬ی رابطه مستقیمی با سایر شاخص‌های توسعه‌ای در استان مانند سطح توسعه اجتماعی، توسعه انسانی و توسعه زیرساختی است. از مجموع این یافته‌ها می‌توان چنین نتیجه گرفت که شهرستان مشهد به عنوان مرکز سیاسی و قطب اصلی رشد استان، بیشتر زیرساخت‌ها و شاخص‌های جامعه اطلاعاتی را در خود متمرکز کرده است. با توجه به اینکه توسعه آینده بر پایه جوامع اطلاعاتی است، بایستی به توسعه متعادل استان از این نظر توجه دوچندان داشت.
نوع مقاله: علمی پژوهشی مستقل | موضوع مقاله: برنامه ریزی منطقه ای
دریافت: 1392/4/30 | پذیرش: 1392/8/26 | انتشار: 1393/1/1