دوره 19، شماره 4 - ( 1394 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 140-123 | برگشت به فهرست نسخه ها

- -. The Application of Normalized Temperature Deviation (NTD) for Identification and Synoptic analysis of high extreme temperatures in south-east region of Iran. MJSP 2016; 19 (4) :123-140
قویدل رحیمی یوسف، رضایی محمد، فرج زاده منوچهر. کاربرد مدل انحراف نرمال شده دما در شناسایی و تحلیل سینوپتیک مخاطره دماهای فرین بیشینه منطقه جنوب شرق ایران. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1394; 19 (4) :123-140

1- هیات علمی گروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس
منطقه جنوب شرق ایران به سبب موقعیت جنب حاره‌ای در معرض این فرین آب و هوایی قرار دارد. در این پژوهش به بررسی ویژگی های آماری و شناسایی الگوهای همدید دماهای فرین بالای دوره‌ی گرم سال در جنوب شرق ایران پرداخته شده است. بدین منظور داده های دمای بیشینه 9 ایستگاه سینوپتیک در منطقه‌ی جنوب شرق اخذ گردید. سپس با اعمال شاخص فومیاکی بر روی دماهای بیشینه ایستگاه‌ها، مقادیر مثبت خروجی شاخص مذکور به سه طبقه گرم،گرم شدید و ابرگرم تقسیم شد. نتایج حاکی از افزایش روند روزهای فرین گرم می باشد. جهت بررسی الگوهای همدید تعداد 27 روز ابرگرم انتخاب گردید. کم فشار حرارتی گنگ به عنوان الگوی سطح زمین و تراز 850 هکتوپاسکال، و زبانه های پرارتفاع جنب حاره در تراز های 700 و 500 هکتوپاسکال در پدیدآیی روزهای ابرگرم نقش آفرینی کرده اند. الگوهای حاصل از تحلیل خوشه‌ای وارد نیز حاکی از آن است که تنوعی در الگوهای مولد روزهای ابرگرم مشاهده نمی‌شود. به سبب وجود هسته‌ی کم فشار حرارتی در سطح زمین و منحنی پرارتفاع بر جنوب شرق ایران، هسته بیشینه دما در روزهای ابرگرم بر روی منطقه مورد مطالعه بوده و بنابراین وزش گرم از مناطق خارجی صورت نگرفته است.
نوع مقاله: علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه | موضوع مقاله: برنامه ریزی مدیریت محیطی و مخاطرات
دریافت: 1393/11/6 | پذیرش: 1394/1/17 | انتشار: 1394/11/1