دوره 20، شماره 4 - ( 1395 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 90-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dadashpoor H, Kareshki M, Rafieian M. Analysis of the Effect of Transport Corridors on the Spatial Distribution of Population and Activities in Khorasan-e Razavi Province. MJSP 2017; 20 (4) :61-90
داداش‌پور هاشم، کارشکی محبوبه، رفیعیان مجتبی. تحلیل نقش کریدورهای ارتباطی بر ساختار فضایی جمعیت و فعالیت در استان خراسان رضوی. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1395; 20 (4) :61-90

1- دانشیار برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای، دانشکده‌ی هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
2- کارشناس ارشد برنامه‌ریزی منطقه‌ای، دانشکده‌ی هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
3- دانشیار برنامه‌ریزی شهری، دانشکده‌ی هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
امروزه کرویدورهای ارتباطی یکی از اجزای مهم اقتصاد ملی محسوب شده و ازطرف دیگر، به­دلیل نقش آن در تمرکز و توزیع جمعیت و فعالیت، نقش غیرقابل انکاری در شکل­گیری ساختار فضایی مناطق برعهده دارند؛ از این­رو، هدف این پژوهش، تحلیل نقش کریدورهای ارتباطی بر ساختار فضایی جمعیت و فعالیت (در اینجا صنعت و معدن) در استان خراسان رضوی است. روش تحقیق کمّی بوده و رویکرد آن توصیفی- تحلیلی است. به­منظور جمع­آوری داده­ها از شیوه­ی اسنادی و برای تحلیل داده­ها، از روش­های موران و رگرسیون وزنی جغرافیایی با  استفاده از نرم­افزار GeoDa و ArcGIS استفاده شده است. نتایج یافته­ها نشان می­دهد که بین تراکم شبکه­ی ارتباطی و ساختار فضایی جمعیت و فعالیت در استان رابطه­ی مستقیم و مثبتی وجود دارد. علاوه­بر این، یافته­ها نشان می­دهد که استان خراسان رضوی باوجود ظرفیت­های مختلف در فرایند توسعه­ی خود، از الگوی فضایی قطبی پیروی کرده و تمرکز شدید فعالیتی و جمعیتی در مرکز استان آشکارا به چشم می­خورد؛ بنابراین، ایجاد و تقویت کانون­های توسعه در محورهای اصلی ارتباطی می­تواند از شدت تمرکز آن کاسته و به تقویت تعادل فضایی آن کمک کند.

متن کامل [PDF 1947 kb]   (2451 دریافت)

دریافت: 1394/5/17 | پذیرش: 1395/1/23 | انتشار: 1395/11/1