دوره 14، شماره 1 - ( 1389 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 177-153 | برگشت به فهرست نسخه ها

Lashkari H, Keikhosravi Q. Synoptic Analysis of January 8th-15th 2006 Cold Wave in Iran. MJSP 2010; 14 (1) :153-177
لشکری حسن، کیخسروی قاسم. تحلیل سینوپتیکی موج سرمای 8-15 دیماه 1385 در ایران. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1389; 14 (1) :153-177

1- دانشیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- مربی گروه جغرافیای طبیعی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
هدف نهایی از این تحقیق شناخت عوامل مؤثر دینامیکی و همدیدی بر پدیده یخبندان در کشور ایران است تا بتوان با پیش‌بینی آن در آینده شدت خسارت‌ها را کاهش داد. در موج سرمای 8 - 15 دی‌ماه 1385، تعداد کثیری انسان و حیوان تلف شده و فشار گاز در بخش های زیادی از کشور تقلیل پیدا کرد و رفت و آمد در بسیاری از شهر‌ها و جاده‌های کوهستانی دچار مشکل جدی شد. به‌دلیل نفوذ یک موج سرمای گسترده به‌داخل کشور در روزهای 8 - 15 دی‌ماه بین 75 - 80 درصد از پهنه کشور دچار یخبندان شد. این تحقیق نشان می دهد که عمده سامانه‌های منجر به یخبندان از شرایط سینوپتیکی زیر پیروی می‌کنند: - در ترازهای دریا و تراز 850 هکتوپاسکال (که از لحاظ شرایط سینوپتیکی شبیه هم بوده‌اند) زبانه سردی از نزدیک قطب و با امتداد شمال – جنوب تا نیمه جنوبی ایران امتداد دارد که سبب انتقال هوای سرد قطبی و جنب قطبی تا جنوب کشور شده است؛ - تراز 500 هکتوپاسکال (تروپوسفر میانی) در روز شروع موج سرما، مرکز کم ارتفاعی با منحنی 492 ژئوپتانسیل دکامتر روی شمال سیبری بسته شده است که زبانه نسبتاً عمیقی با راستای شمالی – جنوبی تا جنوب ایران گسترش پیدا کرده است. در ادامه این مرکز کم ارتفاع و زبانه به‌تدریج به عرض‌های پایین تر گسترش پیدا کرده و تقریباً تا پایان روز چهارم موج سرما (اول ژانویه) این روند ادامه داشته است و زبانه سرد قطبی بدون حرکت قابل ملاحظه ای به سمت شرق یا غرب، باعث تداوم ریزش هوای سرد قطبی در لایه‌های میانی جو روی ایران شده است. از روز چهارم، ناوه سیبری شروع به حرکت به سمت شرق کرده و هوای پایداری را تا پایان موج سرما بر‌منطقه حاکم کرده است. - شرایط سینوپتکی حاکم در تراز 300 هکتوپاسکال شباهت بسیار زیادی با تراز 500 هکتوپاسکال دارد. بنابراین با نفوذ یک موج سرما از سمت شمال و با امتداد شمالی- جنوبی و بلوکه شدن سیستم روی منطقه به مدت 8 روز تداوم داشته و با انتقال هوای سرد آرکتیکی سرمای شدید را روی ایران حاکم کرده است.

دریافت: 1386/2/20 | پذیرش: 1387/7/21 | انتشار: 1389/10/23