دوره 21، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 165-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourkhabbaz H R. Ecological Modeling of Urban Development Using Compensatory Decision Making Models of AHP and Buckley’s Fuzzy AHP Case study: The Arak Fringe. MJSP 2017; 21 (1) :133-165
پورخباز حمیدرضا، کمانی سمانه، جوانمردی سعیده، یوسفی خانقاه شهرام. مدل‌سازی اکولوژیک توسعه شهری با استفاده از مدل‌های تصمیم‌گیری تعاملی AHP وFuzzy AHP باکلی (مطالعه موردی: حاشیه شهر اراک). برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1396; 21 (1) :133-165

1- عضو هیات علمی گروه محیط زیست دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
2- دانشجوی کارشناس ارشد ارزیابی و آمایش سرزمین گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
3- عضو هیات علمی گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان
4- استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم‌الانبیاء بهبهان
انجام توسعه و ایجاد نقاط مناسب برای توسعه شهری بدون در نظر گرفتن توان اکولوژیکی مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیست‌محیطی متعددی را درپی دارد. این پژوهش در چارچوب روش آنالیز سیستمی با هدف تعیین نقاط مناسب جهت توسعه شهری، براساس شاخص‌های مدل ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری ایران در حاشیه شهر اراک انجام شده است. به ‌این منظور از روش‌های تصمیم‌گیری چندمعیارهAHP  و فازی AHP باکلی جهت تعیین وزن معیارها و توابع عضویت فازی برای استاندارد‌‌سازی آن‌ها استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که از مجموع کل مساحت منطقه به‌روش FAHP، %‌63 دارای اراضی با توان درجه یک و %12 دارای اراضی نامناسب برای کاربری توسعه شهری هستند و به‌ روش AHP، %65 دارای توان درجه یک و %21 نامناسب است. نتایج کنترل طبقات مدل توسعه شهری در این مطالعه ضمن تأیید مدل تصمیم‌گیری سلسله مراتبی AHP در منطقه مورد مطالعه مشخص نمود که روش تصمیم‌گیری چندمعیاره  FAHPبهترین روش ارزیابی است که عمل ارزیابی توان اکولوژیک سرزمین را با دقت بیشتری مدل‌سازی کرده و تطابق بیشتری با واقعیت زمینی داشته است.
متن کامل [PDF 1712 kb]   (2043 دریافت)
نوع مقاله: علمی پژوهشی، مستخرج از پایان نامه | موضوع مقاله: مدلها، تکنیک ها و روش های برنامه ریزی
دریافت: 1395/3/20 | پذیرش: 1395/12/15 | انتشار: 1396/1/1