دوره 17، شماره 4 - ( 1392 )                   جلد 17 شماره 4 صفحات 20-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jannati M, Niroumand Jadidi M, Valadan Zoej M, Mohammad Zadeh A. Extraction of Pure Pixels Using the Feature Space Based on Physical Parameters in Order to Obtain Sub-pixel Land Cover Information. MJSP 2014; 17 (4) :1-20
جنتی مجتبی، نیرومند جدیدی میلاد، ولدان زوج محمد جواد، محمدزاده علی. استخراج پیکسل‏های خالص با استفاده از فضای ویژگی مبتنی بر پارامترهای فیزیکی به منظور برآورد پوشش اراضی در سطح زیرپیکسل. برنامه‌ریزی و آمایش فضا. 1392; 17 (4) :1-20

1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی سنجش از دور، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
2- دانشیار گروه مهندسی سنجش از دور، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
3- استادیار گروه مهندسی سنجش از دور، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
تخمین دقیق سطح پوشش اراضی، نقش بسیار مهمی را در مدیریت بهینه محیط جغرافیایی ایفا می‏نماید. در این راستا، روش‏های مختلف طبقه‏ بندی تصاویر سنجش از دور به منظور استخراج پوشش اراضی توسعه یافته ‏اند. با توجه به ضعف روش‏های طبقه ‏بندی سخت در خصوص پیکسل‏های مخلوط، استفاده از روش‏های طبقه ‏بندی نرم به منظور برآورد سهم تعلق کلاس‏های مختلف پوشش اراضی در پیکسل‏های مخلوط مورد توجه قرار گرفته است. مدل اختلاط طیفی خطی یکی از روش‏های رایج در این حوزه محسوب می‏گردد. دقت این مدل به شدت به کیفیت پیکسل‏های خالص معرفی شده به آن وابسته بوده و از طرفی استخراج این پیکسل‏ها معمولا دشوار و چالش ‏برانگیز می‏باشد. در تحقیق حاضر، استفاده از پارامترهای فیزیکی (درخشندگی، رطوبت و سبزینگی) برای استخراج پیکسل‏های خالص پیشنهاد گردیده است. به منظور ارزیابی کیفیت پیکسل‏های خالص استخراج شده، از معیارهای ارزیابی مدل اختلاط طیفی غیرشرطی استفاده شده است. بدین منظور با پیاده‎سازی این مدل در منطقه مطالعاتی، RMSE کل تصویر 68/2 و تعداد پیکسل‏های با سهم تعلق منفی یا بزرگتر از یک، 43/4 درصد برآورد گردید. بدین ترتیب روش پیشنهادی دقت مطلوبی را در نتایج مدل اختلاط طیفی خطی و بدون اعمال هیچ شرطی در این مدل فراهم نموده است.